Kohdetarina: Keski-Suomen Sairaala Nova

Keski-Suomen Sairaala Nova Keski-Suomen Sairaala Nova on Suomen ensimmäinen 2000-luvulla rakennettava keskussairaala. Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Arkkitehdit Oy
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
Projektinjohtourakoitsija: SRV Rakennus Oy

Jyväskylän Kukkumäkeen Keski-Suomen keskussairaalan alueelle vuonna 2020 valmistuva Keski-Suomen Sairaala Nova on Suomen ensimmäinen 2000-luvulla rakennettava keskussairaala. Sen kokonaispinta-ala tulee olemaan noin 100 000 brm2. Seitsemään kerrokseen sekä kellariin jakautuvat neliöt pitävät sisällään mm. 360 tutkimus- ja vastaanottohuonetta, 368 vuodeosastoien sairaansijaa, 24 leikkaussalia ja kymmenen synnytyssalia.

Sairaalan rakennuttaja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tahtotilana oli rakennuttaa terveellinen ja turvallinen sairaala. Tavoitteen saavuttamiseksi Sairaala Novan toiminnan ja tilojen suunnittelun ohjaamiseksi määritettiin kahdeksan periaatetta:

  1. Potilas ensin
  2. Terveellinen, turvallinen ja hyvä työympäristö työntekijöille
  3. Tehokas ja edistyksellinen ICT
  4. Hyvä logistiikka
  5. Integroitu palvelujärjestelmä
  6. Ennaltaehkäisy ja terveyden edistäminen
  7. Vaikuttavuus ja kustannustehokkuus
  8. Johtaminen tukee prosesseja.

 

Suunnitteluyhteistyöllä yksinkertainen ratkaisu osastoivien EI60-rakenteiden toteuttamiseen

Sairaala Novan kaikki kevytrakenteiset väliseinät, kuten potilashuoneiden seinät ja käytävät on toteutettu Muotolevy Rakennustuotteet Oy:n ML-teräsrangalla ja Siniat-kipsilevyillä.

Väliseinämateriaalien toimittajavalintaan vaikutti keskeisesti Muotolevyn teknisen suunnittelupalvelun tarjoama yhteistyö rakenneratkaisuiden suunnittelussa. Suunnitteluyhteistyö mahdollisti mm. paloturvallisten yli 5 metriä korkeiden EI60-seinien toteuttamisen alkuperäisiä suunnitelmia yksinkertaisemmalla rakenteella. Lopputuloksena syntyivät suorituskyvyltään paremmat osastoivat rakenteet, ja samalla mahdollistettiin sairaalatarvikkeiden ja -välineiden tukeva kiinnittäminen valmiisiin seinäpintoihin.

- Muotolevyn tarjoama rakenteiden suunnittelupalvelu oli hyvää ja rakenteet saatiin yksinkertaistettua. Yhteistyö sujui kaikin puolin hyvin, toteaa Esa Marttila SRV Rakennus Oy:stä.  

Muotolevyn suunnittelemassa rakenteessa keskeisessä roolissa ovat LaDura-kipsilevyt. Puu- ja lasikuituvahvistetut levyt ovat jopa 70% pintakovempia kuin tavanomaiset kipsilevyt ja siten erittäin iskunkestäviä, hyvin ääntä eristäviä ja paloturvallisia.

Väliseinärankana käytettiin Muotolevyn ML-teräsrankajärjestelmää, jonka suunnittelussa on panostettu asentamisen helppouteen. Väliseinärangat on varustettu läpillä, jotka helpottavat väliseinärungon rakentamista ja auttavat varmistamaan levytyksen ja seinän suoruuden.

- Kävimme rakenteet tarkasti ja yksityiskohtaisesti detaljitasolla läpi yhteistyössä Rambollin ja SRV:n kanssa. Lopputuloksena syntyi erittäin hyvä ratkaisu osastoivien rakenteiden toteuttamiseen, Muotolevyn tekninen päällikkö Jani Lahtinen kertoo.

Muotolevyn suunnittelupalvelu on ollut työmaan tukena myös rakennusvaiheessa.

- Palvelemme kumppaneitamme läpi projektin ja autamme suunnittelemaan ratkaisut asioihin, joita rakentamisen aikana tulee esiin. Esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat muun muassa sairaalalaitteiden kiinnitykset, Lahtinen sanoo.

Röntgentiloihin säteilysuoja yksinkertaisella rakenteella

Sairaala Novan röntgentilat säteilysuojattiin Muotolevy Rakennustuotteiden Siniat X-Ray Protect -röntgentilajärjestelmällä.

Siniat X-Ray Protect on turvallinen, nopea ja kustannustehokas ratkaisu säteilysuojauksen toteuttamiseen. Yksi lyijylaminoitu 3 mm X-Ray Protect -kipsikartonkilevy tarjoaa 250-300 mm paksuista betonirakennetta vastaavan säteilysuojauksen.

X-Ray Protect -levyt ovat mekaanisesti erittäin lujia, mikä mahdollistaa raskaiden sairaalalaitteiden ja -kalusteiden kiinnittämisen levyihin. X-Ray Protect -järjestelmä sisältää levyjen lisäksi itseliimautuvat lyijynauhat väliseinärangan levysaumoja varten sekä läpivientien ja rasioiden suojalevyt ja -kotelot.

Keski-Suomen Sairaala Nova - vuodeosaston sairaansija Sairaala Novan kaikki kevytrakenteiset väliseinät, kuten potilashuoneiden seinät ja käytävät on toteutettu Muotolevy Rakennustuotteet Oy:n ML-teräsrangalla ja Siniat-kipsilevyillä. Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy
Keski-Suomen Sairaala Nova - tutkimus- ja vastaanottohuone Sairaala Novan kaikki kevytrakenteiset väliseinät, kuten potilashuoneiden seinät ja käytävät on toteutettu Muotolevy Rakennustuotteet Oy:n ML-teräsrangalla ja Siniat-kipsilevyillä. Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Kuvat: JKMM Arkkitehdit Oy

Julkaistu: 27.06.2019