Kohdetarina: Technopolis Asemakeskus

Technopolis Asemakeskus

Technopolis rakennuttaa Tampereen ydinkeskustaan korkeatasoisen toimitilakiinteistön, Technopolis Asemakeskuksen. Kohteen päärakennuttajana toimii Skanska ja sen ensimmäisen osan on määrä avautua käyttäjilleen vuoden 2020 alussa. 

Technopolis Asemakeskus on kolmiosainen, yhteensä 21 100 bruttoneliömetrin kokoinen rakennus. Korkein osa on 10-kerroksinen, muut kaksi 9-kerroksisia. 

Toimistokiinteistö tarjoaa modernit, tyylikkäät ja käytännölliset työympäristöt eri kokoisten yritysten tilatarpeisiin. Työntekijät saavat käyttöönsä nykyaikaiset, tehokkaat ja muuntojoustavat toimitilat sekä kattavat yhteiskäyttötilat, kuten sosiaalitilat, kuntosalin, kahvion ja ravintolan. Ylimpien kerrosten toimistoissa on jopa oma kattoterassi. 

Ulkoseinärakenteet asennusvalmiina elementteinä tehtaalta kohteeseen

Skanska tilasi Technopolis Asemakeskuksen julkisivut ja ulkoseinärakenteet kokonaisuutena Teräselementti Oy:ltä, joka vastasi ulkoseinien suunnittelusta, valmistamisesta ja asentamisesta.

Rakennuksen julkisivu haluttiin toteuttaa pääasiassa tehtaalla esivalmistettuina rankaelementteinä. Julkisivun pintamateriaaliksi valikoitui keraaminen lankku sekä osin rei’itetyt alumiini- ja kuparilevyt.

Ulkoseinäelementit valmistettiin Teräselementin tehtaalla ja toimitettiin kohteeseen valmiina kokonaisuuksina ikkunat ja seinien varustelut valmiiksi kiinnitettyinä. Julkisivuverhoilu sen sijaan asennettiin työmaalla vasta myöhemmin keväällä. Tämä tarkoitti, että seinäelementit joutuivat olemaan asennuksen jälkeen jonkin aikaa säiden armoilla. Täten jokaisen elementtiyksikön tuli olla täysin sääsuojattu – erityisesti ulommaiselta tuulensuojalevyltä edellytettiin korkealuokkaista suorituskykyä.

Luotettava sääsuojaus Siniat Weather Defence -tuulensuojalevyillä

Teräselementti Oy halusi suojata seinäelementit vaihtelevilta sääolosuhteilta laadukkaimmalla ja korkeinta varmuutta tarjoavalla ratkaisulla. Vaativaan tehtävään valittiin Siniat Weather Defence -tuulensuojalevyt.

 - Elementit tehdään tehtaalla kuivissa tiloissa, kuljetetaan työmaalle ja asennetaan saman tien. Tällä prosessilla pystytään hyvin suojautumaan kosteutta vastaan rakennusaikana. Tästä isona osana on tuulensuojalevy, jonka tulee olla säänkestävä ja korkealaatuinen, Teräselementti Oy:n projektipäällikkö Jani Nieminen kertoo.

 Tavalliset rakennuslevyt eivät kestä kovin pitkään kosteudelle ja lämpötilavaihteluille altistumista. Technopolis Asemakeskuksen kaltaisessa suuressa hankkeessa julkisivuverhoilu ottaa aikansa, jolloin tuulensuoja saattaa joutua kovaan rasitukseen.

 Siniat Weather Defence -levyt varmistavat rakenteiden kuivuuden ja hylkivät hometta. Levyt voidaan jättää säälle alttiiksi jopa vuodeksi ennen julkisivuverhouksen asentamista.

- Tällaisissa tilanteissa ei haluta laadusta tinkiä, vaan valitaan takuulla sellainen tuote, joka kestää rankemmatkin olosuhteet, Nieminen kertoo.